Cetearyl Alkohol: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Bahan Biasa Ini

Sekiranya anda pernah menggunakan losyen, syampu, atau perapi, anda mungkin menyedari bahawa ia termasuk bahan kimia yang disebut cetearyl alkohol. Berita baiknya ialah alkohol cetearyl tidak “buruk” bagi anda, kulit, atau rambut anda. Yang paling penting, alkohol cetearyl sangat berbeza dengan alkohol “biasa”, seperti etanol.

Sebagai pengguna yang mementingkan kesihatan, anda mungkin selalu mencari produk penjagaan kulit dan rambut yang tidak mengandungi bahan berbahaya. Nasib baik, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) menghendaki pengeluar menyenaraikan ramuan pada label produk sehingga anda dapat membuat keputusan yang tepat mengenai produk apa yang anda pilih untuk dimasukkan ke dalam atau di badan anda.

Cetearyl alkohol adalah bahan kimia yang terdapat dalam produk kosmetik. Ini adalah zat putih lilin yang terbuat dari alkohol sitil dan alkohol stearil, kedua-dua alkohol berlemak. Mereka dijumpai di haiwan dan tumbuhan, seperti kelapa dan minyak sawit. Mereka juga boleh dibuat di makmal.

Mereka digunakan dalam produk penjagaan diri, terutamanya losyen kulit, produk rambut, dan krim. Mereka membantu membuat krim yang lebih halus, losyen yang lebih tebal, dan produk busa yang lebih stabil.

Alkohol berlemak kadang-kadang disebut alkohol rantai panjang kerana formula kimianya. Mereka biasanya mempunyai bilangan atom karbon yang sama, dengan satu kumpulan alkohol (–OH) melekat pada karbon terakhir.

Cetyl alkohol mempunyai 16 atom karbon. Stearyl alkohol mempunyai 18. Cetearyl alkohol adalah gabungan kedua-duanya, sehingga mempunyai 34 atom karbon. Formula molekulnya ialah C34H72O2.

Cetyl alkohol membantu mengelakkan krim berpisah menjadi minyak dan cecair. Bahan kimia yang membantu menyatukan cecair dan minyak dikenali sebagai pengemulsi. Ia juga boleh menjadikan produk lebih pekat atau meningkatkan keupayaan produk untuk berbuih.

Produk dengan alkohol cetearyl

  • losyen kulit
  • pelembap
  • krim kulit
  • pelindung matahari
  • syampu
  • perapi
  • krim penyingkiran rambut
  • bulu rambut
  • krim rambut anti keriting
  • pewarna rambut
  • maskara
Garis Kesihatan

Selalunya terdapat dalam senarai ramuan sebagai alkohol cetearyl, tetapi mungkin mempunyai banyak nama lain.

Nama lain

  • (C16-C18) alkil alkohol
  • alkohol, C1618
  • C16-18 alkohol
  • alkohol cetostearyl
  • alkohol sitil / stearil
  • 1-oktadecanol, dicampurkan dengan 1-heksadecanol
Garis Kesihatan

Cetearyl alkohol bukan satu-satunya alkohol berlemak yang digunakan dalam produk kosmetik. Contoh lain termasuk alkohol cetyl, lanolin, alkohol oleil, dan alkohol stearil.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa anda harus mengelakkan produk rambut dan kulit yang mengandungi alkohol. Ini kerana banyak alkohol, seperti etanol atau alkohol gosok, boleh sangat kering. Menggunakan alkohol pada kulit dan rambut anda boleh menyebabkan rasa gatal, mengelupas, dan mengelupas kulit.

Sebenarnya, alkohol sering dijumpai dalam produk seperti astringen, pembersih tangan, dan pencucian susulan kerana kemampuannya cepat kering dan mengencangkan kulit.

Walau bagaimanapun, alkohol berlemak, seperti alkohol cetearyl, tidak mempunyai kesan yang sama pada kulit seperti alkohol lain kerana struktur kimianya.

Bahan kimia alkohol cetearyl berbeza dengan alkohol yang lebih dikenali. Dalam alkohol cetearyl, kumpulan alkohol (-OH) melekat pada rantai hidrokarbon (lemak) yang sangat panjang. Ciri ini membolehkan alkohol berlemak memerangkap air dan memberikan rasa yang menenangkan pada kulit.

Bahan kimia yang menjadikan kulit terasa halus disebut sebagai emolien. Mereka berfungsi dengan membentuk lapisan berminyak di bahagian atas kulit untuk menjaga kelembapan di dalam.

The Panel Pakar Kajian Bahan Kosmetik (CIR) telah membuat kesimpulan bahawa alkohol berlemak, termasuk alkohol cetearyl, selamat digunakan dalam produk kosmetik. Dalam kajian klinikal, alkohol cetearyl didapati tidak mempunyai ketoksikan yang signifikan dan tidak bersifat mutagenik. Mutagen adalah agen kimia yang mengubah DNA anda. Perubahan DNA boleh menyebabkan penyakit tertentu, seperti barah.

Ia juga didapati tidak merengsakan kulit. Mengikut FDA, malah produk kosmetik berlabel “bebas alkohol” dibenarkan mengandungi alkohol cetearyl dan alkohol berlemak lain. Cetearyl alkohol juga termasuk dalam senarai FDA bahan tambahan makanan yang selamat dan dibenarkan.

Seperti banyak produk penjagaan kulit, terdapat risiko kecil reaksi alergi terhadap alkohol cetearyl. A Kajian 2007 mengesahkan lima kes alergi terhadap cetearyl alkohol, tetapi reaksi terhadap alergen kimia lain juga berlaku dalam semua kes ini.

A Kajian 1996 daripada 140 orang yang disyaki dermatitis kontak kosmetik mendapati bahawa alkohol lemak lain yang biasa digunakan, oleil alkohol, menyebabkan dermatitis kontak pada kira-kira 23 peratus daripada mereka yang dikaji.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau alahan lain, sebaiknya lakukan ujian tampalan dengan produk yang mengandungi ramuan ini. Beritahu doktor anda jika anda mengalami pembakaran, lecet, bengkak, sengatan, kemerahan, atau kerengsaan yang berterusan atau bertambah buruk.

Cetearyl alkohol digunakan untuk membantu melembutkan kulit dan rambut serta menebal dan menstabilkan produk kosmetik, seperti losyen dan produk rambut. Sebagai emolien, alkohol cetearyl dianggap sebagai bahan yang berkesan untuk menenangkan dan menyembuhkan kulit kering.

Kecuali anda mempunyai kulit yang sangat sensitif, anda mungkin tidak perlu mengelakkan produk yang mengandungi cetearyl alkohol. Bukan sahaja dianggap selamat dan tidak beracun untuk digunakan pada kulit dan rambut, tetapi juga tidak mengeringkan atau menjengkelkan seperti alkohol jenis lain. Oleh kerana struktur kimianya, alkohol cetearyl bahkan dibenarkan oleh FDA sebagai ramuan dalam produk yang berlabel “bebas alkohol.”

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent News