Apa itu Shea Butter? 22 Sebab untuk Menambahkannya ke Rutin Anda

Kami memasukkan produk yang kami fikir berguna untuk pembaca kami. Sekiranya anda membeli melalui pautan di halaman ini, kami mungkin mendapat komisen kecil. Inilah proses kami.

Apa itu?

Shea butter adalah lemak yang diekstrak dari kacang pokok shea. Ia pekat pada suhu yang hangat dan mempunyai warna putih atau gading. Pokok shea berasal dari Afrika Barat, dan kebanyakan shea butter masih berasal dari wilayah tersebut.

Shea butter telah digunakan sebagai bahan kosmetik selama berabad-abad. Kepekatan vitamin dan asid lemaknya yang tinggi – digabungkan dengan konsistensinya yang mudah disebarkan – menjadikannya produk hebat untuk melicinkan, menenangkan, dan menyejukkan kulit anda.

Ingin tahu? Berikut adalah 22 sebab untuk menambahkannya ke dalam rutin anda, cara menggunakannya dan banyak lagi.

Shea butter secara teknikal adalah produk kacang pokok. Tetapi tidak seperti kebanyakan produk kacang pokok, proteinnya sangat rendah yang boleh mencetuskan alergi.

Sebenarnya, tidak ada literatur perubatan yang membuktikan adanya alergi terhadap shea butter topikal.

Shea butter tidak mengandungi perengsa kimia yang diketahui mengeringkan kulit, dan tidak menyumbat liang. Ia sesuai untuk hampir semua jenis kulit.

Shea butter biasanya digunakan untuk kesan pelembabnya. Manfaat ini berkaitan dengan kandungan asid lemak shea, termasuk asam linoleat, oleik, stearat, dan palmitik.

Apabila anda menggunakan shea secara topikal, minyak ini cepat diserap ke dalam kulit anda. Mereka bertindak sebagai agen “refatting”, memulihkan lipid dan cepat mewujudkan kelembapan.

Ini mengembalikan penghalang antara kulit anda dan persekitaran luar, menahan kelembapan dan mengurangkan risiko kekeringan anda.

Shea butter mengandungi asid linoleik dan asid oleik yang tinggi. Kedua-dua asid ini saling mengimbangi. Ini bermakna shea butter mudah diserap oleh kulit anda dan tidak akan menjadikan kulit anda kelihatan berminyak selepas digunakan.

Ester tumbuhan shea butter didapati mempunyai sifat anti-radang.

Apabila digunakan pada kulit, shea memicu sitokin dan sel-sel keradangan lain untuk memperlambat pengeluarannya.

Ini dapat membantu mengurangkan kerengsaan yang disebabkan oleh faktor persekitaran, seperti cuaca kering, dan juga keadaan kulit yang meradang, seperti eksim.

Shea butter mempunyai kadar vitamin A dan E yang signifikan, yang bermaksud ia mendorong aktiviti antioksidan yang kuat.

Antioksidan adalah agen anti-penuaan yang penting. Mereka melindungi sel kulit anda dari radikal bebas yang boleh menyebabkan penuaan dini dan kulit kelihatan kusam.

A Kajian 2012 menunjukkan bahawa dos oral ekstrak kulit kayu boleh menyebabkan penurunan aktiviti antimikrob pada haiwan.

Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, ini dapat menunjukkan kemungkinan manfaat antibakteria pada manusia.

Oleh kerana itu, ada yang berspekulasi bahawa penggunaan topikal dapat menurunkan jumlah bakteria penyebab jerawat pada kulit.

Produk pokok shea telah terbukti sebagai bahan yang kuat untuk melawan jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat.

Walaupun shea butter mungkin tidak dapat mengubati setiap jenis jangkitan kulat, kita tahu bahawa ia membunuh spora kulat yang menyebabkan kurap dan kaki atlet.

Shea butter kaya dengan pelbagai jenis asid lemak. Komposisi unik ini membantu membersihkan lebihan minyak (sebum) kulit anda.

Pada masa yang sama, shea butter mengembalikan kelembapan pada kulit anda dan menguncinya ke epidermis anda, sehingga kulit anda tidak kering atau merasa “dilucutkan” minyak.

Hasilnya adalah pemulihan keseimbangan semula jadi minyak di kulit anda – yang dapat membantu menghentikan jerawat sebelum ia bermula.

Shea butter mengandungi triterpen. Sebatian kimia yang berlaku secara semula jadi ini dianggap dapat menyahaktifkan pemusnahan serat kolagen.

Ini dapat meminimumkan penampilan garis-garis halus dan mengakibatkan kulit lebih gemuk.

Ciri pelembap dan antioksidan Shea bekerjasama untuk membantu kulit anda menghasilkan sel baru yang sihat.

Tubuh anda sentiasa membuat sel kulit baru dan menyingkirkan sel kulit mati. Anda sebenarnya menghilangkan mana-mana antara 30,000 hingga 40,000 sel kulit tua setiap hari.

Sel kulit mati duduk di bahagian atas. Sel-sel kulit baru terbentuk di bahagian bawah lapisan atas kulit (epidermis).

Dengan keseimbangan kelembapan yang betul di permukaan kulit anda, anda akan mempunyai lebih sedikit sel kulit mati dengan cara pertumbuhan semula sel segar di epidermis.

Diperkirakan bahawa shea butter menghentikan fibroblas keloid – tisu parut – daripada membiak, sambil mendorong pertumbuhan sel yang sihat untuk menggantikannya.

Ini dapat membantu kulit anda sembuh, meminimumkan penampilan stretch mark dan parut.

Dengan meningkatkan pengeluaran kolagen dan mempromosikan generasi sel baru, shea butter dapat membantu mengurangkan apa yang disebut oleh penyelidik sebagai gambar – kerutan dan garis-garis halus yang dapat ditimbulkan oleh tekanan dan penuaan persekitaran pada kulit.

Shea butter tidak boleh digunakan dengan sendirinya sebagai pelindung matahari yang berkesan.

Tetapi menggunakan shea butter pada kulit anda memberikan perlindungan tambahan kepada cahaya matahari, jadi letakkan di atas pelindung matahari kegemaran anda pada hari-hari yang anda habiskan di luar.

Shea butter mengandungi anggaran SPF 3 hingga 4.

Shea butter belum dikaji secara khusus kerana kemampuannya untuk menjadikan rambut lebih kuat.

Tetapi satu Kajian 2017 mendapati bahawa tumbuhan Afrika Barat yang serupa secara kimia menjadikan rambut lebih tahan terhadap kerosakan.

Salah satu cara untuk merawat kelemumur (dermatitis atopik) adalah dengan mengembalikan kelembapan pada kulit kepala anda yang kering dan jengkel.

Satu Kajian 2018 mendapati bahawa shea butter, bila digunakan bersama dengan pelembap lain, dapat membantu mengurangkan serpihan kelemumur dan mengurangkan risiko timbulnya.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan seberapa berkesan shea ketika digunakan sendiri.

Sifat anti-radang Shea membantu menenangkan kulit dan melegakan gatal. Ini mungkin terbukti sangat berguna untuk keadaan kulit yang meradang, seperti eksim dan psoriasis.

Shea juga menyerap dengan cepat, yang dapat berarti kelegaan cepat untuk serangan suar.

Penyelidikan malah menunjukkan bahawa shea butter boleh berfungsi sama seperti krim berubat dalam merawat eksim.

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak mungkin bermanfaat untuk luka bakar kulit peringkat pertama (seperti tahap pertama), seperti selaran matahari.

Komponen anti-radang Shea dapat mengurangkan kemerahan dan bengkak. Komponen asid lemaknya juga dapat menenangkan kulit dengan mengekalkan kelembapan semasa proses penyembuhan.

Walaupun para penyelidik dalam kajian ini membuktikan bahawa penggunaan shea butter, lidah buaya, dan produk semula jadi lain adalah perkara biasa, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai keberkesanannya.

Shea butter secara tradisional digunakan untuk menenangkan sengatan lebah dan gigitan serangga.

Bukti anekdot menunjukkan bahawa shea butter dapat membantu menurunkan bengkak yang boleh menyebabkan gigitan dan sengatan.

Yang mengatakan, tidak ada penyelidikan klinikal untuk menyokong ini.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk dan bengkak akibat sengatan atau gigitan, pertimbangkan untuk berjumpa dengan profesional kesihatan dan ikuti rawatan yang telah terbukti.

Selain mengurangkan keradangan yang mendasari, shea juga dihubungkan dengan pembentukan semula tisu yang sangat penting untuk merawat luka.

Asid lemak pelindungnya juga dapat membantu melindungi luka dari perengsa persekitaran semasa proses penyembuhan.

Artritis disebabkan oleh keradangan yang mendasari pada sendi.

A Kajian haiwan 2016 pada minyak pekat shea menunjukkan bahawa ia dapat membantu mengurangkan keradangan di samping melindungi sendi dari kerosakan selanjutnya.

Walaupun kajian ini tertumpu pada sendi lutut, potensi faedah ini dapat meluas ke kawasan lain di badan.

Otot yang terlalu banyak boleh dipengaruhi oleh keradangan dan kekejangan ketika badan anda memperbaiki tisu otot.

Shea butter boleh membantu sakit otot dengan cara yang sama dan dapat membantu sakit sendi – dengan mengurangkan keradangan.

A Kajian 1979 menunjukkan bahawa shea butter dapat membantu mengurangkan kesesakan hidung.

Apabila digunakan dalam titisan hidung, shea butter dapat mengurangkan keradangan pada saluran hidung.

Ia juga dapat membantu mengurangkan kerosakan mukosa, yang sering menyebabkan kesesakan hidung.

Kesan-kesan ini boleh bermanfaat ketika menangani alahan, sinusitis, atau selesema.

Kelebihan shea butter berasal dari susunan kimianya. Shea butter mengandungi:

  • asid lemak linoleik, palmitik, stearat, dan oleik, bahan yang menyeimbangkan minyak pada kulit anda
  • vitamin A, E, dan F, vitamin antioksidan yang melancarkan peredaran dan pertumbuhan sel kulit yang sihat
  • trigliserida, bahagian lemak dari kacang shea yang menyuburkan dan menganjalkan kulit anda
  • ester sitil, bahagian lilin mentega kacang shea yang menganjalkan kulit dan mengunci kelembapan

Perlu diingat bahawa solek yang tepat berbeza mengikut tempat pengambilan kacang shea. Anda juga mungkin mendapati shea butter dicampurkan dengan bahan tambahan, seperti minyak pokok teh atau minyak lavender.

Pada kulit

Anda boleh menggunakan shea butter terus ke kulit anda. Mentega shea mentah mentah mudah disebarkan.

Anda boleh menggunakan jari anda untuk mengambil satu sudu teh atau lebih kurang shea butter dari balang anda, dan kemudian gosokkannya ke kulit anda sehingga benar-benar diserap.

Shea butter licin dan boleh menjadikan solek tidak melekat pada wajah anda, jadi anda mungkin lebih suka menggunakannya pada waktu malam sebelum tidur.

Pada rambut

Mentega shea mentah juga boleh disapu terus ke rambut anda.

Sekiranya rambut anda keriting atau berpori secara semula jadi, pertimbangkan untuk menggunakan shea butter sebagai perapi. Pastikan rambut anda telah menyerap sebahagian besar shea butter sebelum membilas dan menggayakan seperti biasa. Anda juga boleh menggunakan sebilangan kecil shea butter sebagai perapi cuti.

Sekiranya rambut anda secara semula jadi lurus, nipis, atau halus, pertimbangkan untuk menggunakan shea butter di hujung rambut anda. Memohon shea butter ke akar anda boleh menyebabkan penumpukan berminyak.

Penyimpanan

Mentega shea harus disimpan sedikit di bawah suhu bilik, supaya tetap pekat dan mudah menyebar.

Tidak ada kes alahan shea butter topikal yang didokumentasikan. Malah orang yang mempunyai alahan kacang pokok boleh menggunakan shea butter pada kulit mereka.

Namun, hentikan penggunaan jika anda mula mengalami kerengsaan dan keradangan. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami kesakitan teruk, bengkak, atau kesukaran bernafas.

Sekiranya anda ingin memanfaatkan sepenuhnya shea butter anda, belilah dalam bentuk mentah dan tidak halus. Semakin banyak shea butter diproses, semakin hebat sifat-sifat semula jadi yang dicairkan.

Atas sebab ini, shea butter dikelaskan oleh sistem penggredan dari A hingga F, dengan gred A adalah bentuk shea butter yang paling murni yang boleh anda beli.

Membeli shea butter yang mentah dan tidak halus juga membantu lebih banyak pembelian anda untuk menyokong komuniti yang benar-benar menuai dan menanam kacang shea. Anda boleh melangkah lebih jauh dengan membeli mentega shea gred A yang berlabel “perdagangan adil”.

Berikut adalah beberapa produk untuk dicuba yang menyokong komuniti Afrika Barat yang menghasilkan sebahagian besar bekalan kacang pokok shea di dunia:

Shea butter dibungkus dengan nutrien penting yang dapat meningkatkan warna semula jadi anda dan membantu anda bersinar dari dalam ke luar.

Walaupun dianggap selamat bagi setiap jenis kulit, banyak produk yang mengandungi shea butter mempunyai ramuan lain yang dicampurkan.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang anda disyaki berkaitan dengan produk shea butter, hentikan penggunaannya dan berjumpa doktor atau pembekal penjagaan kesihatan yang lain. Mereka dapat membantu menentukan apa yang menyebabkan gejala anda dan memberi nasihat mengenai langkah seterusnya.

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent News